Takaisin juttujen etusivulle
Kuinka vanhoiksi sammakkoeläimet elävät?
© 2005-2012 Joonas Gustafsson

Lemmikkihiiri elää muutaman vuoden. Kotikissa elelee todennäköisesti viitisentoista vuotta, vanhimmat kissat ovat eläneet yli kolmikymppisiksi. Mutta kuinka moni on tullut ajatelleeksi että akvaariossa ympyrää uiva kynsammakko voi sekin kellottaa 30 vuotta. Tai että tuliliskokin voi saavuttaa yli 20 vuoden iän.

Eivätkä kynsisammakko tai tulilisko ole edes sammakkoeläinmaailman ikäennätyksenhaltioita. Ylivoimainen ykkönen tällä saralla on Siperian ikiruodasta 15 metrin syvyydestä löytynyt siperiansalamanteri (Salamandrella keyserlingii) jonka iäksi tutkijat arvioivat 90 vuotta (± 15v). Eläin oli vajonnut routaan ja elänyt lähes koko ikänsä elävänä pakasteena.

Andrias japonicus on normaalitilanteessa pitkäikäisin sammakkoeläin. Elävä pakaste on tietenkin erikoistapaus. Jos unohdetaan pitkäaikaishorrostajat ennätyksen tekee japanilainen jättiläissalamanteri Andrias japonicus jollaisen varmasti tiedetään eläneen 55 vuotiaaksi. Epävarma ennätys lajille on 62 vuotta. Eivätkä pienemmät tai tutummatkaan lajit kovin pahasti jää jälkeen. Tulisalamanterin (Salamandra salamandra) ennätys on 50 vuotta, ja kotoinen vesiliskommekin (Triturus vulgaris) on kellottanut 20 vuotta. Samoille hujakoille pääsee vanhin tuliliskoihin kuluva laji, japanintulilisko (Cynops pyrrhogaster) 22 vuoden ennätyksellään.

Sammakoiden ja konnien puolella ennätyksen tekee kotoinen rupikonna (Bufo bufo) joka on saavuttanut parhaimmillaan 40 vuoden iän. Terraariossa tutummista lajeista maininnan ansaitsee kynsisammakko (Xenopus laevis) kolmellakymmenellä vuodellaan, sekä yli parikymppisiksi elänyt korallisormisammakko (Litoria caerulea). Usein toimivan säännön "mitä suurempi eläin, sen vanhemmaksi se elää" rikkoo kiinnostavalla tavalla nuolimyrkkysammakko Dendrobaes auratus jolla on pituutta vain 2-3 senttiä, mutta joka voi saavuttaa jopa 20 vuoden iän.

Ennätykset ovat aina ennätyksiä

Sammakoiden ja konnien ikäennätys on kotoisella rupikonnallamme. Yllä olevaa luettaessa on hyvä pitää mielessä että mainitut ennätykset ovat nimenomaan ennätyksiä. Maailman vanhin ihminen on elänyt 122 vuotiaaksi, mutta se ei tarkoita että se olisi kaikkien ihmisten elinikäennuste. Keskimääräinen elinikä on huomattavasti matalampi kuin ennätys. Niinpä se että esimerkiksi kynsisammakon ennätykseksi on merkitty 30 vuotta ei tarkoita että oman kynsisammakon hoito on mennyt pahasti pieleen jos se kuolee "jo" kaksikymppisenä. Mutta jos eläin jonka ikäennätys on yli kymmenen vuotta elää terraariossa vain vuoden tai pari, silloin kuolemaa voi sanoa ennenaikaiseksi.

Toinen terraarioharrastukseen liittyvä näkökulma on se, että eläintä hankittaessa on varauduttava siihen että eläin todella elää pitkään. Ei kukaan tietenkään voi tietää mitä ja missä on 10 tai jopa 30 vuoden kuluttua, mutta eläintä hankittaessa on tiedostettava että se elää hyvinkin pitkään ja tarvitsee hoitoa ja huolenpitoa kaikki ne vuodet.

Luonnossa lyhempään

Eläinten kohdalla ikään vaikuttaa huomattavasti se, elääkö eläin terraariossa vai villinä luonnossa. Elo luonnossa on rankempaa ja vaarallisempaa, joten villit eläimet harvoin pystyvät tekemään lajinsa ikäennätyksiä. Taulukkoon 1 on kerätty muutaman lajin kohdalta ikäeenätys sekä luonnossa että terraario-oloissa.

Laji Ennätysikä luonnossa Ennätysikä terraariossa
Salamandra salamandra 20 50
Triturus vulgaris 12 20
Rana temporaria 15 18
Hyla arborea 9 22

Taulukko 1: Ennätysikiä luonnossa ja terraariossa.

Eivätkä eläimet tietenkään luonnossakaan aina saavuta ennätyksiä. Esimerkiksi vanhin luonnosta löydetty ja tutkittu euroopanlehtisammako (Hyla arborea) on ollut 9-vuotias, mutta oletettu elinikä luonnossa elävälle euroopanlehtisammakolle on vain 3-5 vuotta. Sillä edellytyksellä että se selviää ensimmäisestä elinvuodestaan. Sillä valtaosa sammakoistahan ei koskaan elä edes ensimmäistä vuottaan loppuun, vaan suurin osa kuolee munana, tuokkana tai viimeistään ensimmäisen talvehtimisensa aikana.

Tiedot usein epävarmoja

Ikäkysymyksissä vaikeaa on se, että missään eläimessä ei valmiiksi ole leimaa josta näkisi milloin se on syntynyt. Niinpä tiedot eläinten ikäennätyksistä ovat usein puutteellisia. Ennätysnumerot ovat niiltä eläimiltä joita on sattumalta osattu pitää silmällä pitkiä ajanjaksoja. Joko terraariossa, tai luonnossa eläimiä merkitsemällä (vertaa lintujen rengastus). Joskus eläimen ikä on selvitetty jälkikäteen laboratorissa.

Koska uutta tietoa tulee jatkuvasti, paranevat ennätyksetkin varmasti vielä tulevaisuudessa monta kertaa. Tälle sivulle kerätyt ikäennätykset ovat pääosin lukuja joita tätä kirjoittaessani kesällä 2005 sain käsiini. Sittemmin olen päivittänyt joitakin arvoja kuultuani pidempään eläneistä eläimistä. Luvut muuttuvat varmasti tulevaisuudessakin, ja on mielenkiintoista huomata että lukuja kerätessäni löysin tilanteen jossa itsellänikin on ollut tietyn lajisia salamantereita pidempään kuin kirjallisuudessa mainittu ikäennätys olettaisin niiden edes elävän. Niinpä varmasti joku muukin törmää samaan tilanteeseen: huomaa että tämän sivun numerot ovat väärin, että oma elätti on elänyt pidempään. Jos näin käy, ole ystävällinen ja ilmoita asiasta minulle niin päivitän tiedon tälle sivulle.

Lähteet

Omakohtaisten kokemusten lisäksi tämän sivun tiedot on kerätty valtaosin kahdestä lähteestä:

 • Frank & Kate Slavensin Reptiles and Amphibians in Captivity - Longevity - nettisivulta, jonne on koottu matelijoiden ja sammakkoeläinten ikäennätyksiä, sekä
 • Joachim Kuhnin ja Doris Gutserin artikkelista How Old Do Amphibians Get?, joka on julkaistu Robert Hofrichterin toimittamassa kirjassa Amphibians: The world of Frogs, Toads, Salamanders and Newts.
 • Laji Ennätysikä vuosina
  Matosammakot
  Typhlonectes natans 4
  Salamanterieläimet
  Ambystoma mexicanum 17
  Ambystoma tigrinum 20
  Andrias japonicus 55
  mahdollisesti
  jopa 62
  Cynops ensicauda 17
  Cynops orientalis 9
  Cynops pyrrhogaster 22
  Notophthalmus viridescens 12
  Paramesotriton hongkongensis 13
  Pleurodeles waltl 19
  Salamandrella keyserlingii n.90
  Löytyi Siperiasta 15 metrin syvyydestä ruodasta, on elänyt lähes koko ikänsä jäätyneenä.
  Salamandra salamandra 50
  Taricha torosa 21
  Triturus cristatus 28
  Triturus vulgaris 20
  Tylototriton verrucosus 10
  Sammakot ja konnat
  Bombina bombina 29
  Bombina orientalis 22
  Bufo bufo 40
  Bufo calamita 16
  Bufo marinus 24
  Bufo melanostictus 4
  Bufo regularis 6
  Bufo viridis 15
  Bufo viridis 11
  Ceratophrys ornata 14
  Dendrobates auratus 20
  Dendrobates azureus 7
  Dendrobates leucomelas 11
  Dendrobates tinctorius 7
  Dyscophus antongilli 5
  Hyla arborea 22
  Hyla cinerea 6
  Hymenochirus boettgeri 3
  Hyperolius marmoratus 4
  Kaloula pulchra 11
  Litoria caerulea 20
  Pipa pipa 7
  Polypedates leucomystax 6
  Pyxicephalus adspersus 16
  Rana arvalis 11
  Rana esculenta 14
  Rana ridibunda 11
  Rana temporaria 18
  Xenopus laevis 30

  Taulukko 2: Eräiden sammakkoeläinten ikäennätyksiä

   

  Euroopanlehtisammakonkin elinikä riippuu elinpaikasta ja ympäristöstä.