Takaisin juttujen etusivulle

Kookosmajojen rakentaminen

Kuva: © Sammakkolampi.net
Tällä sivulla esitellään kuvasarja kookosmajojen rakentamisesta.

Monissa eläinkaupoissa myydään kookospähkinän kuoresta tehtyjä majoja, jotka ovat erinomaisia piilopaikkoja monille pienehköille sammakkoeläimille. Kookosmajat ovat luonnollisen näköisiä, kestäviä ja kauniita. Oheisessa kuvassa kookosmajasta on tehty kutumaja nuolimyrkkysammakoille.

Majat maksavat eläinkaupoissa tyypillisesti 5-10 euroa kappaleelta. Kookospähkinöitä saa ruokakaupoista parilla eurolla kilon, eikä majan rakentaminen pähkinästä ole isokaan juttu, mikäli omistaa muutaman tarpeellisen työkalun.

Kuva: © Sammakkolampi.net
Ensin tarvittaan kookospähkinöitä. Niitä saa hyvin varustetuista ruokakaupoista, kilohinnan ollessa yleensä muutaman euron luokkaa. Kiloon mahtuu pari pähkinää, ja kustakin pähkinästä syntyy kaksi majaa. Niinpä parilla eurolla saa 4-6 majaa.

Kuva: © Sammakkolampi.net
Jos kookospähkinän sisältöä ei itse aio syödä, kannattaa pähkinöiden antaa olla muutaman viikon ajan huoneenlämmmössä. Tässä ajassa ne alkavat pilaantua sisältä, jolloin hedelmälihan irroittaminen kuoresta on helpompaa. Jos sisällön haluaa syödä itse, on majat mahdollista rakentaa tuoreistakin pähkinöistä, ja tällöin pähkinän käsittelyssä on huomioitava myös hygieniaseikat.
Kuva: © Sammakkolampi.net
Ensimmäinen varsinainen työvaihe on avata pähkinän kylkeen suurehko reikä. Reiän halkaisija riippuu käyttötarkoituksesta, 4-6 cm ollessa melko tyypillinen koko. Pyöreän reiän saa tehtyä suurella poranterällä tai poraan kiinnitettävällä reikäsahalla, kuten näissä kuvissa. Mikäli ei omista sopivia porausvälineitä, voi pähkinän kylken sahata neliskanttisen reiän.
Kuva: © Sammakkolampi.net
Seuraaavaksi pähkinä sahataan kahtia. Sahauslinjan tulee olla keskellä aiemmin porattua reikää niin, että porattu reikä muodostaa (puoliympyrän muotoiset) aukot molemmista puoliskoista syntyviin majoihin.
Kuva: © Sammakkolampi.net
Jos pähkinän sisällä vielä on kookosmaitoa, se valuu sahatessa ulos. Tämän jälkeen kaikki pähkinän valkoinen hedelmäliha tulee kaivertaa ulos. Hyvällä tuurilla, jo vähän pilaantuneesta pähkinästä, sisältö lähtee yhtenä tai kahtena palana kuten oheisessa kuvassa. Mutta toisinaan, tuoreempien pähkinöiden tapauksessa sisältöä joutuu raaputtamaan puukolla pienempinä palasina.
Kuva: © Sammakkolampi.net
Tästä kuvan puolikkaasta valtaosa hedelmälihasta on irti mutta siellä täällä näkyy vielä pieniä valkeita murusia. On tärkeää saada kaikki valkoinen hedelmäliha irti kuoren sisäpinnasta.

Kun koko pähkinän sisältö on poistettu, on maja käytännössä valmis.

Kuva: © Sammakkolampi.net
Ennen käyttöä majat on hyvä vielä kiehauttaa parin minuutin ajan. Kiehauttaminen poistaa viimeisetkin hedelmälihan tähteet ja muut irtoavat roskat, sekä desinfioi pähkinän.
Kuva: © Sammakkolampi.net
Kuorien jäähdyttyä keittämisen jälkeen majat ovat valmiita terraarioon. Maja on niin kevyt että sen voi asettaa vaikka veden pinnalla kelluvan korkkilautan päälle. Pähkinän kuori kestää myös terraarion korkean ilmankosteuden ja kastumisen homehtumatta. Pähkinämajan voi myös upottaa kokonaan veden alla.

Oheidessa kuvassa maja on asetettu kiinankellosammakoiden akvaterraariossa kelluvan korkkilautan päällä.

© 2010 Niina & Joonas Gustafsson

Takaisin juttujen etusivulle