Takaisin kirjallisuussivulle
Herppitietoutta lapsille (ja lapsenmielisille)
© 2003 Joonas Gustafsson

Kirjoittanut Ann Kay, asiantuntijana Steve Parker, johtavana taiteellisena toimittajana Claire Sleven
2002
100 faktaa matelijoista ja sammakkoeläimistä
Oy Kirjalito Ab
48 sivua
ISBN: 951-28-3763-3

Jokaisen herppiharrastajan velvollisuuksiin kuuluu asiallisen matelija-, ja sammakkoeläintietämyksen levittäminen lähimmäisilleen. Ja kuten kaikki tietävät, lapset ovat kaikista hedelmällisintä maaperää uudelle tiedolle. Nyt Kirjalito on tehnyt sanansaattotehtävän entistä helpommaksi julkaisemalla lapsille suunnatun teoksen nimeltä 100 faktaa matelijoista ja sammakkoeläimistä.

Britti Ann Kay on kerännyt yhdessä asiantuntijana toimineen Steve Parkerin kanssa vajaa 50 sivuiseen kirjaan teoksen nimen mukaisesti sata erilaista faktaa matelijoista ja sammakkoeläimistä. Esimerkiksi fakta numero 27 kuuluu seuraavasti: ”Jotkin käärmeet ja liskot, kuten vaskitsat, eivät muni lainkaan.” Fakta 98 puolestaan kertoo seuraavaa: ”Konnat viihtyvät usein kuivalla maalla.” Jokaista faktaa seuraa muutaman lauseen mittainen tekstinpätkä, jossa annetaan faktaan liittyviä lisätietoja. Edellä mainitun konnien maalla elämistä koskevan faktan lisätietoina kerrotaan, että konnilla ei ole yhtä selviä räpylöitä kuin sammakoilla, niiden iho on kuiva, ja ne ovat lyhytjalkaisempia kuin sammakot.

Faktojen lisäksi kirjasta löytyy tietovisakysymyksiä, joilla voi testata kuinka hyvin asiat on tullut opittua, "uskomatonta mutta totta!" –ruutuja joissa esitellään erikoisuuksia ja jopa muutamia askarteluohjeita lapsilukijoiden iloksi.

Yhdessä kirjan sata faktaa lisätietoteksteineen auttavat lasta saamaan perustiedot matelijoista ja sammakkoeläimistä. Kaikki oleellisimmat asiat näistä eläimistä on saatu esiteltyä ja mukaan mahtuu paljon sellaisiakin asioita jotka kiinnostavat varmasti myös aikuista lukijaa. Vaikka kirja on kirjoitettu erityisesti lapset mielessä pitäen, ei se ole liian naiivi. Kirjassa myös esitellään jonkin verran herpetologista perussanastoa. On hienoa, että lapsille esitellään jo nuorena sanoja kuten "viviparinen", "metamorfoosi" ja "jacobsoninelin", joka eivät varmasti ole täysin selviä kaikille aikuisillekaan.

Teosta katsellessa pääosaan eivät kuitenkaan nouse faktat, vaan kirjan runsas kuvitus. Kirjan taiteellisesta puolesta vastannut Claire Sleven on tehnyt hyvää työtä. Piirroksia on paljon, ja ne ovat suurimmaksi osaksi korkeatasoista. Eläimet ovat kuvista helposti tunnistettavissa, muutamat kaavakuvat ovat selkeitä ja suuremmat eläimiä luonnollisessa ympäristössään esittelevät piirrokset ovat kauniita katsella ja sisältävät usein muutakin kuin maastossa kököttävän eläimen. Eläimet esimerkiksi jahtaavat saalista, tappelevat keskenään tai hyppivät pois lähestyvän auton edestä, mikä tekee kuvista erityisen eläväisiä Naturalististen piirroskuvien lisäksi kirjassa on jonkin verran karikatyyrimäistä sarjakuvakuvitusta, joka keventää tunnelmaa ja sopii hyvin kirjan tunnelmaan.

Kuten valitettavasti lähes kaikessa popularistisessa ja lapsille suunnatussa tietokirjallisuudessa, tässäkin teoksessa kirjailijalle sattunut muutamia pieniä lipsahduksia ja rajuja yksinkertaistuksia. Mutta mitään erityisen suuria ja kamalia virheitä ei minun silmääni osunut. Myös suomentaja on tehnyt hyvää työtä, joten kokonaisuutena kirjasta ja sen asiasisällöstä jäi minulle positiivisesti yllättynyt kuva. Tämän kirjan avulla moni pieni luonnontutkija pääsee helpolla ja hauskalla tavalla tutustumaan matelijoiden ja sammakkoeläinten mielenkiintoiseen maailmaan. Itse ostin kirjasta kerralla kaksi kopiota: toisen kummipojalle lahjaksi annettavaksi ja toisen omaan hyllyyn. Helpompi tätä on kylään tuleville (lapsi)vieraille esitellä kuin hyllyni tieteellisempiä teoksia, ja hauskoja kuvia on mukava itsekin silloin tällöin katsella.

 

Esittely on alunperin julkaistu Herpetomania-lehdessä 4/2003 sivulla 43.