Terraario

Kaikki sammakot ja konnat tarvitsevat asunnokseen terraarion. Terraarioksi suosituin valinta on erityisesti tähän tarkoitukseen suunniteltu lasinen terraario jossa on jollakin sivulla liukuovet. Hyviä ja toimivia terraarioita voi valmistaa myös vesivanerista. Konnamaisille sammakoille hyvin käytännöllisiä ovat myös jyrsijäterraarioiksi alunperin tarkoitetut "dunat" ja muut muoviterraariot. Muoviterraariot ovat lasisia tai puisia terraarioita kevyempiä ja usein kestävämpiä.

Sammakkoterraarion voi perustaa niin muoviseen kuin lasiseenkin terraarioon. © Sammakkolampi.net Konnat ja muut maan rajassa asustavat sammakot eivät juurikaan kiipeile, joten ne eivät juurikaan arvosta terraarion suurta korkeutta. 30-40 cm korkea terraario riittää mainiosti monien eläinten tarpeisiin. Terraariota mitattaessa tärkein mitta onkin pohjan pinta-ala.

Terraarion koko
Terraarion koon tärkein määrääjä on siellä asuvien sammakoiden koko ja määrä. Useimmat näillä sivuilla käsiteltävät lajit ovat pienehköjä (ruumiinpintuus 2-5 cm) tai keskikokoisia (pituus 5-10 cm) sammakoita. Parille pienelle konnalle 30 x 60 cm pohjapinta-ala on useimmiten vallan sopiva asumus. Keskikokoiset lajit tarvitsevat enemmän tilaa. Vähintään 40 x 70 cm pohjapinta-alaisesta terraariosta saa kodin pariskunnalle jotakin keskikikoisia konnia. Enempi on kuitenkin parempi, joten terraarion kokoon kannattaa panostaa. Suuremmat lajit ja yksilöt tarvitsevat luonnollisesti vieläkin enemmän tilaa, kukin kokonsa mukaan. Näiden sivujen lajiesittelysivuilla kerrotaan kunkin lajin kohdalla mikä on täsmälleen sille lajille suosittelemamme terraarion vähimmäiskoko.

Vaikka eläimiä olisi terraariossa vain yksi, tarvitsee se yksinäänkin saman verran tilaa kuin pariskuntakin: yksinäisen eläimenkin pitää päästä liikkumaan ja valitsemaan mieleisensä piilopaikka ja lämpötila. Koska konnat eivät juurikaan välitä toisistaan, on sen suhteen kokolailla sama onko terraariossa yksi vai kaksi eläintä.

Jos eläimiä haluaa hankkia useamman kuin kaksi, tulee terraarion koon kuitenkin kasvaa, jotta eläinten ei tarvitse olla "aivan toistensa syleissä". Hyvää ja yleispätevää nyrkkisääntöä on vaikea kehittää, mutta jos laskee että jokaista uutta eläintä kohden terraarion pituuteen tulisi lisätä 10 cm, ei varmaankaan ole vallan hakoteillä. Tilaa ei koskaan voi olla liikaa, mutta sitä voi helposti olla liian vähän!

Pantterikonna terraariossaan. © Sammakkolampi.net

© 2005 Niina & Joonas Gustafsson
www.sammakkolampi.net/konnamaiset