Tunnistaminen toisistaan

Suomalaisissa eläinkaupoissa yleisimmin myydyt kaksi lajia ovat kynsisammakko ja kääpiökynsisammakko. Ne eroavat ulkonäkönsä puolesta lukuisten tuntomerkkien avulla, mutta siitäkin huolimatta lajit menevät eläinkauppiailta usein sekaisin. Tällä sivulla esitetään lajien välisiä selkeimpiä eroavaisuuksia esittelevä kuva, sekä taulukko johon on kerätty lajien tunnistamisessa hyödyllisiä vinkkejä.

Huomautus: tarkkaan ottaen tämän sivun vinkit auttavat erottamaan kääpiökynsisammakoiden sukuun Hymenochirus kuuluvat eläimet aitokynsisammakoiden sukuun Xenopus kuuluvista eläimistä. Suvun sisällä lajien määrittämiseen, tai muihin sukuihin tämä sivu ei puutu.

© 2007 Sammakkolampi.net

  Kynsisammakot Kääpiökynsisammakot
Ihon pinta
(Katso myös yllä oleva havainnekuva)
Iho on täysin sileä ja liukkaan liman peittämä. Ainoat ulkonevat osat ihossa ovat kylkiviiva-aistin "tikit" sammakon päässä ja kyljillä. Selkäpuolen iho on lukuisten pienten nystyjen peitossa. Tarkkaan katsoen yksittäiset nystyt pystyy helposti erottamaan toisistaan.
Väritys Väritys vaihtelee suuresti: selkäpuoli voi olla ruskea, harmahtava, tai siinä voi olla erilaisia läiskiä tai muita kuvioita. Myös vaaleita yksilöitä tunnetaan. Selkäpuoli on likaisen tumman ruskea ja siinä on pieniä vieläkin tummempia pisteitä (ks. kuva yllä). Vaaleita yksilöitä ei tunneta.
Etujalkojen sormet
(Katso myös yllä oleva havainnekuva)
© 2007 Sammakkolampi.netSormet ovat yksittäisiä, pitkänomaisia, kumimaisia "pötköjä". Sormien välissä ei ole räpylää. © 2007 Sammakkolampi.netSormien välissä on räpylä joka ulottuu lähes sormien päihin saakka.
Koko Sammakkon ruumiinpituus voi olla runsaastikin yli 10 cm. Täysikasvuisenkaan sammakon ruumiinpituus ei ylitä 4 cm.

 
© 2007 Niina & Joonas Gustafsson
www.sammakkolampi.net/kynsisammakot