Ruokosammakot
Suku Hyperolius
Mm. Hyperolius fusciventris, H. marmoratus, H. argus

Hyperolius fusciventris naaras. © Sammakkolampi.net
Hyperolius fusciventris

Ruokosammakot kuuluvat sukuun Hyperolius, ja heimoon Hyperoliidae. Heimoon kuuluu satoja, lähinnä pieniä Afrikasta ja Madagasgarilta kotoisin olevia sammakoita. Joitakin näistä lajeista näkee silloin tällöin myös terraariokasvatteina. Useimmat terraariossa pidettävät lajit kuuluvat Hyperolius-sukuun, mutta myös ainakin Kassina-suvun sammakoita on maailman eläinkaupoissa nähty. Suomessa on pidetty ainakin Hyperolius marmoratus, H. fusciventris ja H. argus -lajien edustajia.

Ulkoasu: Hyperolius fusciventris kolmikko. Oikeanpuoleinen eläin on naaras, kaksi muuta koiraita. © Sammakkolampi.net Ruokosammakoiden joukosta löytyy satoja eri lajeja, joten myös sammakoiden ulkonäkö on hyvin vaihteleva. Monet lajit ovat itsessäänkin hyvin vaihtelevia: saman lajin yksilöt voivat olla hyvinkin eri värisiä, ja jotkin voivat vaihtaa väriään myös ympäristön mukaan. Tyypillistä ruokosammakoille on, että ne ovat hyvin pieniä. Tällä sivulla mainitut lajit kasvavat ainoastaan 2-4 cm mittaisiksi. Naaraat ovat suurempia, koiraat eivät yleensä saavuta edes kolmen sentin pituutta.

Levinneisyys: Ruokosammakoita tavataan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, sekä Madagasgarilla.

Elinympäristö: Koska lajeja on paljon, myös elinympäristöt vaihtelevat. Tyypillisesti suvun sammakot asuvat savanneilla ja metsien laidoissa, aina lähellä vettä, tai jopa veden yläpuolella.

Elintavat: Suvun nimen mukaisesti sammakot viettävät usein aikaansa vesialuita ympäröivissä ruovikoissa, tai muussa veden yläpuolelle kurottavassa kasvillisuudessa. Eläimet ovat hämäräaktiivisia. Päivät ne viettävät kasvien lehdillä, lehtien alapinnoillla tai terraarion laseilla. Vasta hämärän tultua ne lähtevät liikkeelle. Kun sammakot ovat liikekannalla, liikkuvat ne nopeasti lehtien pinnoilla juosten ja hyppien.

Ääntely: Koska lajeja on satoja, on erilaisia ääntelyitä yhtä paljon. Monien lajien ääntely on voimakasta sirinää.

Hyperolius fusciventris koiras terraariossaan. Pienille sammakoille lähes mikä tahansa kasvi tarjoaa tarpeeksi tukevan kiipeilyalustan. © Sammakkolampi.net Hoito terraariossa: Sammakot ovat pienikokoisia, mutta ne pystyvät tekemään monen kymmenen sentin mittaisia loikkia. Terraarion pohjapinta-alan tulisi olla vähintään 40 x 40 cm, ja korkeuden 60 cm. Kovin rehevään terraarioon laitettuna pienet eläimet häviävät näkyvistä hetkessä, mutta toisaalta eläimet tarvitsevat lehvistöä kiipeily ja piilopaikoiksi. Koska eläimet ovat niin pieniä, ei kasvien tarvitse välttämättä olla erityisen tukevia, eikä erilliä kiipioksia välttämättä tarvita. Lämpötilan tulee lajista riippuen olla reilun 20 ja 30 asteen välillä, yöllä luonnollisesti himpun laskien. Me olemme saavutaneet hyviä tuloksia terraariolla joissa ei ole ollu minkäänlaista pohjamateriaalia, ainoastaan suurikokoinen, jopa koko terraarion pohjan peittävä noin 5-10 cm syvyinen uimapaikka.

Pienet sammakot vaativat runsaasti pienikokoista ravintoa. Käytännössä kotona kasvatettavista hyönteisistä banaanikärpäset ja vasta kuoriutuneet sirkat (niin kutsutut "pin-headit") ovat sopivan kokoista ravintoa.

Lisääntyminen: Lisääntyminen vaihtelee lajin mukaan. Esimerkiksi H. marmoratus kutee veteen, kun taas H. fusciventris laskee kutunsa kasvien lehdille veden yläpuolelle niin että toukat pääsevät kuoriutuessaan putoamaan suoraan alla olevaan veteen. Tarkempia tietoja eri lajien lisääntymiskäyttäytymisestä löytyy alan kirjoista ja nettisivuilta.

Hyperolius fusciventris pariskunta ampleksuksessa. © Sammakkolampi.net Hyperolius fusciventris naaras on laskenut kutunsa terraarion seinälle. © Sammakkolampi.net

© 2005 Niina & Joonas Gustafsson
www.sammakkolampi.net/lehtisammakot