Kaliforniansalamanterit

Kuva: © Sammakkolampi.net
Kaliforniansalamanteri (Taricha torosa)

Kaliforniansalamanterien sukuun Taricha kuuluu neljä lajia, jotka kaikki ovat nimensä mukaisesti kotoisin Kaliforniasta ja Yhdysvaltain länsirannikolta. Lajeista kolmea on saatavilla kansainvälisen eläinkaupan piirissä, mutta suomalaisessa eläinkaupassa ne ovat suurharvinaisuuksia. Keski-Euroopassa ja Amerikoissa kaikkia suvun lajeja kuitenkin pidetään melko yleisesti terraariossa.

Kaliforniansalamanterit ovat ehkä parhaiten tunnettuja siitä, että niillä on ihollaan tetrodotoksiini nimistä hermomyrkkyä, joka kuuluu maailman myrkyllisimpiin aineisiin. Myrkky ei vaikuta terveen ihon läpi ja myrkkyä on salamanterin iholla niin pieni määrä, että eläinten käsittely on normaalisti täysin vaaratonta. Haavoihin tai limakalvoille joutuessaan salamanterin ihon eritteet voivat kuitenkin aiheuttaa ärsytystä, ja maailmalta tiedetään jopa tapauksia joissa ihminen on kuollut nieltyään salamanterin. Käsien peseminen erityisen huollella näiden eläinten käsittelyn jälkeen on suositeltavaa jottei ärsyttäviä ainesosia kulkeudu käsistä vaikkapa silmiin.

Kaikki suvun lajit voivat kasvaa kokonaispituudeltaan jopa 20 cm mittaisiksi. Punavatsakaliforniansalamanterin (Taricha rivularis) tunnistaa joukosta tomaatin punaisesta vatsastaan ja ruskeista silmistään. Muut kaksi lajia ovat oranssivatsaisia ja keltasilmäisiä. Länsirannikonsalamanteri (Taricha granulosa) ja kaliforniansalamanteri (Taricha torosa) ovat ulkoisesti melko saman oloisia, ja ne menevät eläinkaupassakin toisinaan sekaisin. Ulkoisesti lajit on helpoin tunnistaa silmän ympäristöstä: kaliforniansalamanterin silmän ympärys (erityisesti silmäluomi) on vatsan värinen, kellertävän vaalea. Vaaleus ei aina erotu kovinkaan selvästi, erityisesti valokuvista. Länsirannikonsalamanterin silmäluomi puolestaan on selkäpuolen tumma, saman värinen kuin muukin salamanterin pää. Lajien välillä on toki myös muita eroavaisuuksia, mutta silmän ympäryksen väritys on eroista helpoiten ulkoapäin havaittava. Tämän sivun valokuvissa lajien selkäpuolen yleisväritys on keskenään poikkeava, mutta tässä on kyse yksilöllisestä erosta, ei lajituntomerkistä.

Kuva: © Sammakkolampi.net
Vasemmalla kaliforniansalamanteri (Taricha torosa), oikealla Länsirannikonsalamanteri (Taricha granulosa).
Huomaa silmäluomen väritys.

Suvun lajit ovat melko kestäviä terraariohoidokkeja. Ne elävät kahtalaista elämää jossa toisinaan ne viettävät vuosikausia maalla, kun taas toisaalta joskus salamanterit saattavat haluta asettua veteen. Niinpä näiden salamanterien omistajan on syytä seurata eläintensä käyttäytymistä ja mieltymyksiä, ja tarvittaessa muokata terraarion sisustusta sen mukaan. Ovat salamanterit missä elämänsä vaiheessa tahansa, terraariossa on aina syytä olla kohtalaisen suuri vesialue johon salamanterit halutessaan voivat milloin tahansa hakeutua. Tästä syystä suosittelen myös hankkimaan vähintään pohjapinta-alaltaan 40 x 80 cm kokoisen terrraarion, jotta siihen mahtuu kunnollinen vesialue.

Saattaa olla hyvä idea asuttaa nämä eläimet varsinaisen liukuovellisen sijasta vanhaan akvaarioon, jotta asumuksen muuttaminen tarvittaessa akvaterraarioksi ei vaadi itse altaan vaihtamista.

Kuva: © Sammakkolampi.net
Länsirannikonsalamanteri (Taricha granulosa)
Maalla eläessään kaliforniansalamantereita voi hoitaa samalla tavoin kuin tulisalamantereita. Jos eläimet taas viihtyvät vedessä, on hoito tällä sivustolla kuvatunlaista akvaattisen salamanterieläimen hoitoa akvaterraariossa. Kaliforniansalamantereille sopiva lämpötila on kesäisin 18-21 asteen välillä. Talvella lämpötila saa laskea aina 10-14 asteen välille saakka. Maalla elävien eläinten terraarion päivittäinen sumuttaminen on erittäin suositeltavaa ilmankosteuden takaamiseksi.

 
© 2018 Niina & Joonas Gustafsson
www.sammakkolampi.net/manterit