Dendrobates auratus
Vihernuolimyrkkysammakko

Dendrobates auratus © Sammakkolampi.net

Ulkoasu: suurimmillaan jopa 40 mm mittaiseksi kasvava sammakkko on pohjaväriltään metallinhohtoisen vihreä, ja jossa on yksilöllisiä mustia kuvioita. Lajista tunnetaan myös sininen muoto, jonka pohjaväri on metallisen sininen. Laajan levinneisyyden takia värityksessä, erityisesti pohjavärin sävyssä on paljon vaihtelua.

© Sammakkolampi.net
Levinneisyys: Costa Rican, Nigaraguan Columbian ja Panaman alueilla Keski-Amerikassa. Havajilla elää ihmisen sinne istuttama kanta.

Elinympäristö: Lajia tavataan alavien maiden sademetsien pohjakerroksessa, joskus myös viljellyillä plantaaseilla. Elinalueet ovat 50-800 metrin korkeudella merenpinnasta.

Elintavat: Päiväaktiivinen laji joka liikkuu pääasiassa maanpinnan tasalla.

Ääntely: Lajin ääni ei ole erityisen voimakas eikä kanna kovin kauas. Ääntä voisi kuvata hiljaiseksi kurinaksi.

Hoito terraariossa: On suositeltavaa pitää pienissä ryhmissä, esimerkiksi 1-2 koirasta ja 2-3 naarasta. Lämpötilan tulisi päivällä kohota 26-27 asteen tienoille. Yöaikaan lämpö saa pudota aina 20-22 asteeseen saakka. Suhteellinen ilmankosteuden tulisi olla 70-90 prosentin tietämillä. Talvikaudella yleislämpötila saa edelleen pudota parilla-kolmella asteella vuodenkierron takaamiseksi.

Lisääntyminen: Laji saavuttaa lisääntymiskypsyyden reilun vuoden ikäisenä jolloin koiraiden sormiin kehittyy matalat tarttumalevyt. Koiraat ovat keskimäärin naaraita solakampia, ja erityisesti kantavat naaraat ovat huomattavasti koiraita tukevampia. Kosiomenojen jälkeen naaras kutee suojaisassa paikassa olevaan matalaan veteen, terraariossa vaikkapa kookospähkinästä rakennettuun kutumajaan. Kutu kuoriutuu 10-14 päivän kuluttua. Toukat syövät sekä kasvi-, että eläinperäistä ravintoa. Me olemme käyttäneet onnistuneesti tuokkien ravintona spiruliina-levän ja kalanpoikasruokajauheen sekoitusta. Toukkien kehitykseen kuluu olosuhteista ja yksilöstä riippuen 2-3 kuukautta, minkä jälkeen toukat nousevat maalle pieninä sammakoina.

© Sammakkolampi.net
Kaksi erilaista pohjavärin sävyä.

© Sammakkolampi.net

© Sammakkolampi.net

© Sammakkolampi.net

Katso myös videoleike (3,5 Mb, AVI-tallennus)

© 2004-2006 Niina & Joonas Gustafsson
www.sammakkolampi.net/nuolimyrkkysammakot