Päivittäinen hoito ja tarkkailu

Eläimiä ja niiden elinympäristöä tulee pitää päivittäin silmällä. Näin on mahdollista tarkkailla että eläimet ovat kunnossa ja tulevat toimeen sekä toistensa, että ympäristönsä kanssa. Samalla terraarion oloshteet on helppo tarkastaa. Terraarion ilmankosteutta ja lämpötilaa tulee seurata, eikä hajonneen lämmittimen havaitsemiseen ole muuta keinoa kuin lämpömittari. Päivittäisen tarkkailu on helpointa liittää eläinten ruokinnan ja päivittäisten siivuostoimien yhteyteen, jolloin kaiken tarpeellisen saa tehtyä kerralla ja eläimiä mahdollisimman vähän vaivaten. Eläinten tarkkailu ei siis tarkoita sitä, että eläimiä millään tavalla häirittäisiin tai että niihin koskettaisiin, silmämääräinen vilkaisu riittää hyvin.

© Sammakkolampi.net

Käsittely
Joskus sammakoita on pakko käsitellä. Suuremman siivouksen ajaksi ne on poistettava terraariostaan, tai jos eläintä epäilee sairaaksi on se siirrettävä karanteeniin. Nuolimyrkkysammakot ovat pieniä ja hauraita eläimiä, joten niiden käsittelyssä on oltava hyvin varovainen. Lisäksi ne ovat vikkeliä otuksia jotka karkaavat nopeasti käsistä. Niinpä helpointa onkin siirrellä sammakoita pienen muovikupin avulla. Kun sammakon saa ajettua kuppiin ja peitettyä kupin kädellä tai kannella voi kupin turvallisesti siirtää pois terraariosta ilman että sammakko pääsee kesken siirron Livahtamaan karkuun.

Kupin käytössä on sekin hyvä puoli, että silloin ei tarvitse koskea itse eläimiin. Nuolimyrkkysammakot voivat terraariossakin olla jossain määrin myrkyllisiä. Ja toisaalta ihmisen ihon eritteet; rasvat ja hiki ovat myrkkyä sammakoiden herkälle iholle. Niinpä kosketuksen välttäminen on hyväksi kummallekin osapuolelle.

Käsittely on sammakoille stressaavaa joten sitä tulee välttää. Monet lajit tekeytyvät kuolleiksi kun säikähtävät. Säikähtänyt yksilö jähmettyy paikoilleen ja kääntyy usein selälleen kaikki raajat oikosena. Tätä refleksiä ei kannata turhaan pelästyä. Kuolleeksi tekeytynyt sammakko kannattaa siirtää rauhallisesti terraarioon/purkkiin ja antaa sen olla. Kun sammakko kokee olonsa jälleen turvalliseksi palautuu se normaaliin asentoon ja on kuin ei mitään olisi ollutkaan.

Jokaisen käsittelykerran jälkeen kädet on pestävä huolellisesti. Ja toisaalta jos sammakoihin aikoo koskea on kädet syytä pestä myös ennen käsittelyä jotta ylimääräinen rasva ja hiki eivät kulkeutuisi terraarioon.

Terraarion siivoaminen
Sammakoiden terraarion on jatkuvasti pysyttävä siistinä. Tähän päästään päivittäisellä terraarion tarkkailulla ja säännöllisillä siivoustoimilla. Terraarioon ilmestyvät eläinten ulosteet, kuolleet kasvinosat ja muu orgaaninen materiaali alkaa lämpimissä ja kosteissa oloissa nopeasti pilaantua. Terraarion vesiosan veteen liukenee orgaanista materiaalia, joten vettä on syytä vaihtaa aika-ajoin. Jos terraariossa on pieni uima-allas, tulee sen vesi vaihtaa kerran-pari viikossa. Jos terrraariossa on enemmän vettä, pitää se vaihtaa tarpeen mukaan. Suurempi vesimäärä puskuroi enemmän kuin pieni, joten vaihtoväli on joitakin viikkoja, muista olosuheista riipuen.

Kaikkea roskaa ei päivittäisillä toimilla saa millään poistettua, vaan aika ajoin terraario on siivottava perusteellisemmin. Tällainen suurempi siivous on hyvä suorittaa noin muutaman kuukauden välein, tai aina kun terraario sitä näyttää tarvitsevan. Kun siivoat terraariota poista ensin eläimet ja kasvit väliaikaiseen terraarioihin tai muihin säilytysastioihin. Tällaisiksi siivouksen aikaisiksi evakkokopaiksi käyvät samat astiat joita käytettään karanteeniterraarioina. (Sairaiden eläinten jälkeen altaat on luonnollisesti ensin desinfioitava.) Tekniikka, sisusteet ja lopuksi pohjamateriaali poistetaan ja pestään. Ennen niiden takaisin laittamista lasit on näppärä pestä ja kasveista karsia kuolleet lehdet ja liian pitkiksi kasvaneet oksat. Kun kaikki on siistitty, terraario kasataan taas eläimille asuttavaan kuntoon, ja vasta kun kaikki muu on valmista eläimet vapautetaan koppiin.

Seuraavassa on lyhyt muistilista muista siivoamiseen liittyvistä asioista:

  • Häiritse ja käsittele eläimiä mahdollisimman vähän. Kun ne on siirretty evakkokoppiin, anna niiden olla siellä rauhassa ja päästä ne kotiinsa vasta, kun kaikki on taas kunnossa.
  • Kun peset terraariota tai sisusteita vältä pesuaineiden käyttöä. Pelkkä vesi ja karkea harja riittävät kaikkeen normaalipuhdistukseen. Jos pesuaineita jostain syystä on aivan pakko käyttää, huuhtele ne pois erityisen huolella.
  • Varo naarmuttamasta terraarion lasiseiniä.
  • Jos epäilet eläinten lisääntyvän, ole varovainen poistaessasi sisusteita. Kutu ja nuijapäät vahingoittuvat helposti, eikä niitä aina ole helppo huomata.
  • Kun asettelet sisusteita takaisin, yritä järjestellä ne eri tavalla kuin ne aikaisemmin olivat. Vaihtelu virkistää niin sinua, kuin eläimiäsikin. Muista kuitenkin eläinten perusvaatimukset ja turvallisuus.
© 2004-2006 Niina & Joonas Gustafsson
www.sammakkolampi.net/nuolimyrkkysammakot