Dendrobates leucomelas
Keltanuolimyrkkysammakko

© Sammakkolampi.net

Ulkoasu: Naaras voi kasvaa jopa 38 mm mittaiseksi. Koiras taas jää pari-kolme milliä pienemmäksi. Koiraiden sormien päässä olevat tarttumalevyt ovat naaraita suuremmat. Tyypillinen väritys koostuu keltaisten ja mustien poikkijuovien vaihtelusta. Myös erinäiset raidat ja täplät kuuluvat myös tyypilliseen ulkoasuun. Pohjaväri vaihtelee mattamustan, keltaisen oranssin ja vihertävän välillä. Vatsapuoli on kuvioton ja täysin musta.

© Sammakkolampi.net
Levinneisyys: Lajia tavataan Venezuelassa.

Elinympäristö: Lajia tavataan alavien maiden sademetsien pohjakerroksen matalassa kasvustossa. Elinalueet ovat 50-800 metrin korkeudella merenpinnasta.

Elintavat: Päiväaktiivinen laji joka liikkuu pääasiassa maanpinnan tasalla ja matalassa kasvillisuudessa.

Ääntely: Pitkä, voimakasääninen siritys toistuu 10-15 sekunnin välein. Koiras kurnuttaa piilosta joten kurnuttajaa ei yleensä pääse näkemään.

Hoito terraariossa: Keltanuolimyrkkysammakko on hyvä kiipeilijä joten terrariossa täytyy olla paljon kiipeilypintaa. Erilaiset tukevat kasvit kuten ananaskasvit ovat hyviä tähän tarkoitukseen. Myös erilaiset juurakot ja kalliojäljitelmätausta lisäävät kiipeilypintaa.

Terraarioon jossa on paljon piilopaikkoja sekä useassa kerroksessa kiipeilytilaa voi asuttaa kaksi pariskuntaa. Suurempi ryhmiä tulee välttää. Lämpötilan tulisi päivällä kohota 26-30 asteen tienoille. Yöaikaan lämpö saa pudota aina 20 asteeseen saakka. Suhteellisen ilmankosteuden tulisi päivällä olla 70 prosentin tietämillä ja öisin ilmankosteus saa kohota 90 prosenttiin. Talvikaudella yleislämpötila saa edelleen pudota parilla-kolmella asteella vuodenkierron takaamiseksi.

Lisääntyminen: Laji saavuttaa lisääntymiskypsyyden reilun vuoden ikäisenä jolloin koiraiden sormiin kehittyy matalat tarttumalevyt. Koiras kutsu naarasta ja naaras laskee munansa miellellään mustiin maasta hieman korkeammalle asetettuihin filmipurkkeihin. Myös kutumajoja voi käyttää. Majoihin kannattaa laittaa muutama kuivunut lehti jolloin sammakot yleensä hyväksyvät kutupaikan miellellään. Munitut munat kannattaa siirtää erilliseen hautomoon koska lajin tiedetään toisinaan syövän munia. Kutu kuoriutuu 12-15 päivän kuluttua. Toukat on syytä kasvattaa erillään sillä toukat ovat kannibaaleja. Toukat käyvät läpi muodonvaihdoksen n. 12 viikon kuluttua kuoriutumisesta. Maalle noustessaan poikaset ovat hailakoita versioita aikuisista sammakoista. Väri kuitenkin vahvistuu ja selkiytyy poikasen vanhetessa.

© Sammakkolampi.net

© Sammakkolampi.net

© Sammakkolampi.net

© 2004-2006 Niina & Joonas Gustafsson
www.sammakkolampi.net/nuolimyrkkysammakot