Linkkejä ja kirjoja

Joitakin nuolimyrkkysammakkoaiheisia linkkejä
 • www.Poison-Frogs.com
   Hollantilaisen Marc van Doornin erittäin laaja sivusto on toiminut meille mallina ja tärkeänä lähteenä tätä omaa sivustoamme kootessamme.
 • Swedish Dendrobatid Society
   Ruotsalainen nuolimyrkkyharrastajien yhdistys tarjoaa sivuillaan näppäriä vinkkejä, myös englanniksi.
 • Dartfrog.tk
   Ruotsalaisen Dennis Nilssonin englanninkielisillä sivuilta löytyy tietoa, ja erityisesti kuvia nuolimyrkkysammakoista ja niiden hoidosta.
 • Vivarium
   Tanskalaisen (ja tanskan kielisen) sivuston käyttö on tuskaa, mutta tieto jota siltä voi löytää on asiallista.
 • Dendroworld
   Brittiläis-eurooppalainen nuolimyrkkyharrastajien keskustelufoorumi
 • DendroBoard
   Amerikkalainen nuolimyrkkyharrastajien keskustelufoorumi
 • Tropical Experience
   Sivuston parasta antia ovat kuvat lukuisista erilaisista muodoista.
 • Dendrobates Fotos
   Nimensä mukaisesti valokuvasivusto.
 • Saurian Enterprices's Dart Frog Information
   Sammakkomyyjien sivuilla on myös kiinnostavia kirjotelmia.

  Katso myös Sammakkolammen yleinen linkkikokoelma, jossa on linkkejä yleisesti sammakkoeläimiä käsitteleville sivuille.

Kirjoja

Kirjat esitellään siinä järjestyksessä jossa me niitä suosittelemme. Lista ei ole kattava kirjallisuusluettelo aiheeseen, vaan siinä esitellään ainoastaan ne kirjat joihin olemme itse tutustuneet.


Kirjan kansi. Lötters, Jungfer, Henkel & Schmidt: Poison Frogs. Biology, Species & Captive Husbandry
Edition Chimaira, 2007. 668 sivua. Kuvituksena yli 1000 värikuvaa.

Kirja jakautuu neljään osaan: nuolimyrkkysammakoiden biologiaan, hoitoon ja kasvatukseen, sairauksiin, sekä lajiesittelyihin. Jokainen osio esittelee asiansa selkeästi, ja riittävän yksinkertaisesti jotta tekstiä on helppo seurata. Asiat esitetään alusta pitäen ja runsain kuvin, mutta silti valtavan kattavasti. Kattavuudesta kertoo myös se, että lajiosio esittelee kaikki kirjoitushetkellä tunnetut nuolimyrkkysammakkolajit (esiteltynä vuodelta 2006 olevan taksonomian mukaisesti). Jos haluat ostaa vain yhden kirjan nuolimyrkkysammakoista, osta tämä kirja. Se on ehdottomasti koko sadan euron hintansa arvoinen.


Kirjan kansi. Wolfgang Schmidt ja Friedrich Wilhelm Henkel: Poison Frogs
Edition Chimaira, 2004. 166 sivua.

Professional Breeders Series -sarjan kirjassa on viisikymmentä sivua nuolimyrkkyjen hoidosta terraariossa, lajikohtaiset esittelyt 26 lajista, mainio luku nuolimyrkkysammakoiden myrkyllisyydestä, sekä läjä muuta tietoa. Tämä teos on edellä esitellyn teoksen "pikkuveli": kustantaja ja osa kirjoittajista ovat samoja. Aivan kaikkea ei ole mahdutettu puolentoistasadan sivun kirjaan, mutta se ei ole ollut tarkoituskaan: täydellisempi katsaus aiheeseen löytyy saman kustantajan laajemmasta kirjasta (ks. esittely yllä). Kyseessä on siis tavallaan "kevytversio", mikä näkyy myös 25 euron hinnassa. Kevytversiokin on kuitenkin hyvin hyvin, joten tässäkin kirjassa on mukana kaikki tarpeellinen niin aloittelijalle, kuin vähän pidemmälle ehtineellekin harrastajalle. Myös tämän kirjan avulla harrastus lähtee aivan varmasti mainiosti käyntiin, jos sadan euron hinta "täysversiosta" tuntuu liian hintavalta.


Kirjan kansi. Samples, William & Wattley, Jack: (Breeding) Poison Dart Frogs.
T.F.H. Publishing, 2000. 80 sivua.

Success with an Amphibian Pet -sarjan kirja, joka on siitä erikoinen T.F.H.-kirja, että siinä on kauniiden kuvien lisäksi valtavasti tietoa lajeista joita se käsittelee. Kirjoittajat ovat vuosia kasvatteneet lajeja joista kirjoittavat, ja se näkyy tekstissäkin. Toisaalta samasta syystä kirja käsittelee vain 7 lajia, mikä riittää kyllä kattamaan peruslajit, muttei erikoisuuksia.


Kirjan kansi. Heselhaus, Ralf, Poison-Arrow Frogs. Their Natural Hitory and Care In Captivity.
Ralph Curtis-Books, 1992. 112 sivua.

Saksasta käännetty kirja on nykyään jo vanha, mikä näkyy pahiten taksonomiassa. Alkupuolelle on muutama matkakertomus sammakoiden luontaiseen elinympäristöön, minkä jälkeen kirja esittelee lyhyesti nuolimyrkkyjen biologian erikoisuuksia, ja erittäin perinpohjaisesti niiden hoitoa terraariossa. Ainoastaan lisääntymistä käsittelevä luku on hämmentävän ylimalkainen ja lyhyt. Kirjan jälkimäinen puolikas sisältää kolmisenkymmenen lajin esittelyyn. Kuvitus koostuu lähes yksinomaan värikuvaliitteen 62 kuvasta.


Kirjan kansi. Bartlett, R. D., Poison Dart Frogs.
Barron's Educational Series inc, 2003. 46 sivua.

Reptile and Amphibian Keeper's Guides -sarjan kirja näyttää "tyypilliseltä T.F.H.-kirjalta": runsaasti kuvia, mutta tekstiä vain sen verran kuin on tarpeen. Perusasiat, ja vähän enenemmänkin löytyy toki tästäkin kirjasta, joten aloittelijalle edullinen pikkukirjanen on ihan hyvä ostos jos sen kirjakaupan hyllystä sattuu bongaamaan.

Katso myös Sammakkolammen yleinen kirjallisuusluettelo, jossa on lukuisia sammakkoeläimiä yleisemmin käsitteleviä teoksia.

© 2004-2007 Niina & Joonas Gustafsson
www.sammakkolampi.net/nuolimyrkkysammakot