Dendrobates tinctorius
Värjärinuolimyrkkysammakko

© Sammakkolampi.net

Ulkoasu: Lajin sisäinen väri- ja kuviomuuntelu (lokaliteetin mukaan) on erittäin suurta. Värimuoto/lokaliteetti vaikuttaa mm. sammakon kokoon. Kooltaan pienimmäksi jäävä värimuoto saavuttaa vain 35 mm pituuden. Suurimmillaan sammakoiden koko saavuttaa jopa 60 mm pituuden, tai jopa sen yli. Karkeasti jaettuna Ranskan Guyanasta tulevilla lokaaliteeteilla vatsapuoli on sininen ja raajoissa on tummia laikkuja/pisteitä tummansinisellä pohjalla. Selkäpuolella on usein musta- ja keltakuvioisia tai musta- ja valkokuvioisia laikkuja/pisteitä/pilkkuja/värialueita. Muiden alueiden lokaaliteetit voivat olla miltein minkä värisiä tahansa. Sammakko voi olla kokonaan yksivärinen tai pilkullinen/raidallinen/laikkuinen sateenkaaren kaikkissa eri väreissä.

© Sammakkolampi.net
Levinneisyys: Guyana, Surinam, Ranskan Guyana sekä osassa Brsiliaa

Elinympäristö: Lajia tavataan alavien maiden sademetsien pohjakerroksessa, yleensä virtaavien vesistöjen lähistöllä. Elinalueet ovat 0-400 metrin korkeudella merenpinnasta.

Elintavat: Päiväaktiivinen laji joka liikkuu pääasiassa maanpinnan tasalla.

Hoito terraariossa: Laji on suhteellisen rauhallinen käytökseltään, joten päivittäiset hoitotoimet voi suorittaa ilman huolta sammakoiden stressaantumisesta. Suurehkosta koostaan huolimatta värjärinuolimyrkkysammakkopariskunnan voi asuttaa 50x60x50 cm kokoiseen terraarioon. Useamman sammakon ryhmä tulee aina asuttaa samaan aikaan samaan terraarioon. Myöhemmin ryhmään lisättyä sammakkoa eivät muut enää hyväksy. Varsinkin naaraat ovat aggressiivisiä uusia naaraita kohtaan. Tämän takia värjärinuolimyrkkysammakkoja suositellaan pitämään vain pariskuntina. Myöskään tämän lajin kanssa ei suositella yhdistettävän muita nuolimyrkkysammakkolajeja. Sammakot asuvat mielellään alueella jossa kasvillisuus ei ole erityisen tiheä taikka runsas. Piilopaikkoja täytyy kuitenkin olla runsaasti tarjolla. Lämpötilan voi vaihdella 22-27 asteen tienoilla. Yöaikaan lämpö saa pudota aina 20 asteeseen saakka. Suhteellinen ilmankosteuden tulisi olla 70-90 prosentin tietämillä.

Lisääntyminen: Laji lisääntyy ympäri vuoden. Talvella kannattaa kuitenkin suoda sammakoille munimisesta lepotauko pudottamalla terraarion päivälämpötilaa sekä suhteellista ilmankosteutta. Olosuhteiden ollessa suotuisat koiras aloittaa kurnuttelun ja pian paikalle ilmestyy munimisvalmis naaras. Naaras munii mielellään kutumajaan mutta myös filmipurkit kelpaavat. Kutu kuoriutuu 14-18 päivän kuluttua. Toukat kannattaa kasvattaa yksittäin koska lajilla esiintyy kannibalismia. Toukat syövät sekä kasvi-, että eläinperäistä ravintoa.

Erilaisia Dendrobates tinctorius -sammakoita.

© Sammakkolampi.net

© Sammakkolampi.net

© Sammakkolampi.net

© Sammakkolampi.net

© Sammakkolampi.net

© Sammakkolampi.net

© 2004-2007 Niina & Joonas Gustafsson
www.sammakkolampi.net/nuolimyrkkysammakot