Sammakkolammen ruokasivulle

Pilkkijöiden syöttikärpäset

Talvisaikaan sammakkoeläinten ruokavalion pitäminen monipuolisena on hankalaa kun luonnosta ei voi kerätä kastematoja ja muita ötököitä. Kovin monenlaista ruokaeläinviljelmää on työläs pitää pystyssä, ja eläinkauppojen ruoat voivat olla hyvinkin kalliita. Tai epäsäännöllisesti saatavilla olevia. Eräs näppärä vaihtoehto löytää uusia ruokalajeja sammakkoeläinten ruokalistalle talviaikaan on marssia paikalliseen kalastusliikkeeseen.

Pilkkimiehet käyttävät syötteinä mm. eläviä kastematoja, surviaisen-, ja kärpäsentoukkia. Ja kaikki näistä ovat mainiota ruokaa myös sammakkoeläimille! Kastemadot ja surviaisentoukat voi tarjota sammakolleen sellaisinaan pinseteillä, eikä niiden säilyttämisessäkään pitäisi olla suurempia ongelmia. Tässä tekstissä keskitytäänkin etupäässä kärpäsentoukkiin ja niiden kommervenkkeihin.

Kärpäsentoukkia

Vajaan sentin mittaiset kärpäsen toukat ovat yleisimpiä pilkkijöiden elävistä syöteistä. Niitä myydään niin eri värisiksi värjättyinä, kuin värjäämättöminäkin, luonnollisen vaaleina. Värjäys tehdään ei-elintarvikeyhteensopivilla väreillä, joten värjättyjä toukkia ei suositella annettavaksi sammakoille ruoaksi.

Kaksi myyntipurkkia Toukkia saa eläviä syöttejä myyvistä kalastusliikkestä, ja muista myymälöistä joissa on kalastustarvikkeita. Itse ostan toukat paikallisista Hong Kong- ja Tarjoustalo -halpahalleista, joissa noin sadan toukan purkki maksaa euron. Jos punkoita ostaa kerralla kolme, saa ne kahdella eurolla. Ruoan hinta ei siis päätä huimaa.

Ravintoarvoiltaan toukat eivät ole maailman parasta ruokaa. Kuten jauhomadotkin, ne ovat melko rasvaisia ja ravinneköyhiä. Varsinkin syötiksi kasvatetut toukat, jotka on luultavastikin kasvatettu mahdollisimman edullisesti vain syöttitarkoituksiin ja siten luultavastikin melko ravinneköyhällä ravinnolla. Mutta vaihteluksi ja ruokavalion monipuolistajaksi ne sopivat mainiosti. Ja jos niiden antaa koteloitua siivellisiksi kärpäsiksi, muuttuvat ne jälleen uudenlaiseksi, terveellisemmäksi ruoaksi. Niinpä kärpäset ovatkin mainio "kaksi yhdessä paketissa" -ruoka!

Kaupoissa kärpäset myydään jääkaapista, ja viileässä ne kannattaa säilyttää kotonakin. Niin ne säilyvät toukkina pidempään. Jos toukat jättää huoneenlämpöön, ne koteloituvat yleensä parissa päivässä.

Salamanteri vaanii pinseteistä tarjottavaa kärpästä. Pehmeitä toukkia voi tarjota kaikille sammakkoeläimille jotka niitä syövät. Pienimmät toukat kelpaavat hyvin jopa tuliliskoille, ja vähän suuremmilla voi ruokkia vaikkapa kiinankellosammakkoa, viherlehtisammakkoa tai jotain suurempaa salamanteria. Kaikista suurimmille lajeille, kuten sarvisammakoille tai suurikokoisille korallisormisammakoille toukat ovat turhan pienikokoista purtavaa, joten jos niitä haluaa käyttää, niitä ainakin kuluu hyvin paljon.

Kovat kotelot eivät ole kovin suosittua purtavaa, mutta kun niistä jonkin viikon kuluttua kuoriutuu kärpäsiä, ovat ne taas mainiota purtavaa. Aikuinen huonekärpänen on suunnilleen toukan kokoinen, joten syöjäkuntakin on samaa. Kiinankääpiötuliliskokin saattaa syödä pienikokoisen kärpäsen, mutta aivan passelin kokoisia ne ovat himpun suuremmille syöjille. Kärpäsiä voi päästää vapaaksi terraarioon, tai tarjota yksittäin pinseteillä tai suoraan sormista.

Kuinka pitää kärpäset kunnossa ja kurissa

Kuten tunnettua, kärpäsillä on siivet ja ne ovat mainioita lentäjiä. Ja toisin kuin jotkin eläinkaupoissa myytävät kärpäset, syöttikärpäsiä ei ole jalostettu lentokyvyttömiksi. Kuinka siis estää etteivät lentelevät kärpäset pääse karkuun ja valloita koko asuntoa?

Toimin itse niin, että kun ostan toukat, kaadan ensitöikseni toukat sahajauhoineen (joissa toukat myydään) suurempaan astiaan. Säilytän astiaa jääkaapissa, ja sen pohjalta tuokkia on helppo syöttää aina tarpeen mukaan. Jos toukkien ravintoarvoja haluaa gut-loadata (eli saada niihin ravinteita luontaisella tavalla), on tämä oikea aika syöttää toukille mahdollisimman vitamiini- ja kalkkipitoista ruokaa. Välttämättä ne eivät kuitenkaan tarvitse mitään lisäravintoa, vaan ne pysyvät hengissä pelkästään sahanpurussakin.

Varustus aikuisten kärpästen pitoon. Jos kaikki toukat eivät mene ruoaksi, koteloituvat ne lopulta purkin pohjalle. Kotelot on helppo siirtää huoneenlämmössä säilytettävään "kärpäsastiaan". Siellä ne saavat olla kunnes ne reilun viikon kulututtua kuoriutuvat aikuisiksi kärpäsiksi. Kärpäsille tärkein ravinto on vesi. Jos niitä haluaa oikein hemmotella, voi niille tarjota sokerilla makeutettua vettä. Sen suurempaa hoitoa aikuset kärpäset eivät tarvitsekaan.

Kärpäsastiassani on erityisesti tätä tarkoitusta varten muokattu kansi. Purkki itsessään on tavallinen korkeahko muoviastia jossa on tiivis kansi. Kanteen olen leikannut reiän, jonka ollen peittänyt kuminauhasta rakennetulla "ötökkäovelle", jonka toimintaperiaate on sama kuin kesämökin oveen kiinnittevällä hyönteisten sisään pääsyn estävällä ovieverholla. Tarkempi rakenne selvinnee parhaiten oheisista kuvista.

Kannen rakenne toimii mainiosti: pitkät pinsetit menevät vaivatta sisään, ja niillä voi kärpäset napata kiinni purkin sisäpuolelta. Ja samalla otteella ötökän voi siirtää terraarioon, sammakon syötäväksi. Kunhan kärpäsestä saa hyvän otteen, ei karkailuja ja huoneistossa pörrääviä kärpäsiä pääse ilmaantumaan.

Mikäli kärpäsiä pitää rasiassa jossa ei ole erityistä ötökkäovea saa lentävät kärpäset rauhoitettua kylmyydellä: jos kärpäspurkin tökkää 2-3 minuutiksi pakastimeen, lamauttaa kylmyys kärpäset kokonaan ja niitä on helppo annostella terraarioon. Lämpimässä terraariossa kärpäset heräävät nopeasti jälleen "henkiin". Tässä menetelmässä vaarapuolena on se, että jos kärpäset unohtuvat pakkaseen liian pitkäksi aikaa, kuolevat ne nopeasti kylmyyteen. Eikä annostelussa saa liiaksi kunhia etteivät ötökät ennätä palata ennalleen liian aikaisin.

Voi myös kasvattaa itse

Jos kärpäsiä ei halua ostaa jatkuvasti lisää kaupasta, voi niitä toki kasvattaa itsekin. Itse emme ole moista tehneet, mutta kuuleman mukaan homma onnistuu vaikka muutaman litran lasipurkissa. Purkin pohjalle laitetaan noin 10-20 cm kerros multaa, turvetta tai muuta vastaavaa pohjamateriaalia. Toukat syövät (mätänevää) lihaa tai kalaa, joten pohjamateriaalin sekaan tulee laittaa vaikkapa muutama pilkottu muikku, tai jotain lihaisaa sapuskaa. Jos pinnalle levittää muutaman ruokalusikallisen käytettyjä kahvinporoja, imevät porot mahdollisia hajuja itseensä ja poistavat hajuhaittaa huoneistosta. Lopuksi lisätään joitakin kymmeniä aikuisia kärpäsiä, levitetään purkin päälle harsokangasta estämään karkailut. Purnukka saa olla vähintään huoneenlämmössä. Jos pohjamateriaali uhkaa kuivua, voi sitä toisinaan hieman kostuttaa, ja jos kala/muu ruoka loppuu, tulee sitä lisätä. Mutta muuta hoitoa viljelmä ei tarvitse, vaan ensimmäiset pienet, 2-3 mm mittaiset toukat voi poimia viljelmästä jo joidenkin päivien kuluttua.

Kärpäspurkin kansi.
Lentävien kärpäset purkin kansi ja kannen "ötökkäovi".


© 2006 Niina & Joonas Gustafsson

Sammakkolammen ruokasivulle