Viherlehtisammakko
Hyla cinerea

Viherlehtisammakko. © Sammakkolampi.net

Ulkoasu: Viherlehtisammakko on keskikokoinen, pitkänomainen lehtisammakko. Selkäpuolelta se on normaalisti tasaisen vihreä, mutta se voi muuttaa väriään myös ruskean, harmaan ja jopa kellertävän erilaisiin sävyihin. Vatsapuoli on vaalea. Kyljellä kulkee kuonosta perään saakka vaalea melko paksu juova, josta lajin helpoten erottaa muista terraariossa yleisistä lajeista. Aina juova ei kuitenkaan ole täysin selvä, mikä voi vaikeuttaa tunnistamista. Toisinaan sammakon selässä voi olla pieniä kellertäviä pisteitä. Viherlehtisammakot kasvavat keskimäärin 4-6 cm pituisiksi. Koiraat voivat jäädä vähän 4 sentin alle, naaraat kasvaa sitäkin pidemmiksi.

Levinneisyys: Viherlehtisammakko on USA:n kaakkoisosien asukki. Sitä tavataan alueella Texasin itäosista Floridan kautta Delawareen. Levinneisyysalue myötäilee pääasiassa rannikkoa, mutta yltää Missisippi-jokea myötäillen aina Etelä-Illinoisiin saakka.

Elinympäristö: Viherlehtisammakoita tavataan monenlaisissa kosteissa ympäristöissä, kuten jokien ja järvien kosteilla rannoilla ja suoalueillla. Ne elävät veden läheisyydessä kasvavissa puissa, pusikoissa ja korkeissa vedestä ylös nousevissa rantakasveissa.

Elintavat: Hämärän asukas joska useammin kävelee kuin hyppii. Päivät viherlehtisammakko viettää yleensä terraarion nurkkaan tai lasiin, lähelle katonrajaa kiinnittyen. Luonnossa ne viettävät päivät veden yläpuolella olevilla oksilla, joskus osin kasvien sekaan piiloutuen.

© Sammakkolampi.net Ääntely: Koiraat kurnuttavat pääasiassa hämärän aikaan ja sateen alla. Paikalliset kutsuvatkin lajia "sadesammakoksi", sillä ne aloittavat usein juuri ennen sadetta. Ääni on voimakasta metallista haukahtelua, joka muistuttaa hieman vanhanaikaista auton merkinantotorvea. Kurnuttavat usein suurina kuoroina.

Hoito terraariossa: Muutamalle sammakolle sopii asunnoksi terraario, jonka pohjapinta-ala on vähintään 40x50 cm, ja korkeus 60 cm. Terraario sisustetaan tukevilla kasveilla ja oksilla. Uimapaikaksi riittää lisääntymisajan ulkopuolella pieni allas jossa on 2-5 cm vettä. Pohjalle turvetta tai muuta sopivaa materiaalia.

Sopiva päivälämpötila on 20-25 astetta. Öisin ja talvisaikaan lämpötila saa pudota muutamalla asteella. Subtrooppista terraariota täytyy yleensä sumuttaa 1-2 vuorokauda jotta ilmankosteus ei laske liian alhaiseksi. Kuten muutkin lehtisammakot viherlehtisammakko syö erilaisia hyönteisiä.

Aina vaalea raita ei ole koko ruumiin mittainen. Tällä yksilöllä se näkyy ainoastaan huulessa. Yksilöllä on selässään useita vaaleita pisteitä. © Sammakkolampi.net Viherlehtisammakkoa pidetään yleisesti helppohoitoisena, ja se onkin usein aloittelevan lehtisammakkoharrastajan valinta ensimmäiseksi sammakoksi.

Lisääntyminen: Viileämmän ja kuivemman talvikauden jälkeen, juuri ennen sadettakoiraat kurnuttamaan erityisellä innolla ja naaraat kerääntyvät mataliin rantavesiin. Terraario-oloissa lisääntymistä voi tapahtua lähes ympäri vuoden, luonnossakin lisääntymiskausi kestää useita kuukausia.

Naaras laskee munansa pienissä klönteissä pinnan tuntumassa oleviin vesikasveihin. Munia voi tulla kerralla useita satoja. Toukat kasvavat noin 2 kuukaudessa kokonaispituudeltaan noin neljän senttimetrin mittaisiksi ennen muodonvaihdostaan. Toukille sopii ravinnoksi kasvispohjainen (akvaariokalanpoikasten) ruoka. Nuoret alle kahden sentin mittaiset pikkusammakot vaativat ravinnokseen pienen pieniä hyönteisiä, kuten banaanikärpäsiä ja vasta kuoriutuneita sirkkoja. Nuoret sammakot saavuttavat sukukypsyyden jopa vuodessa.

Viherlehtisammakoiden terraario. Huomaa etulasissa päivää viettävä sammakko. © Sammakkolampi.net
© 2005 Niina & Joonas Gustafsson
www.sammakkolampi.net/lehtisammakot