Sammakkolammen pääsivulle

Ruokaeläimet ja niiden kasvatus

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on tärkeää meistä jokaiselle. Ja niin se on myös sammakkoeläimille. Aikuiset sammakkoeläimet ovat luonnostaan hyönteissyöjiä, ja ötököitä niille tulee tarjota terraariossakin. Terraariossa yleisimpiä ruokaeläimiä ovat erilaiset sirkat, jauhomadot ja muut tuokat, perhoset, kastemadot ja kärpäset. Kaikenkaikkiaan kaikki pehmeäkuoriset ja myrkyttömät ötökät joita sammakoiden omistaja onnistuu löytämään ovat kelvollista ruokaa sammakkoeläimille.

Jotta sammakot voisivat mahdollisimman hyvin on ruokavalion oltava mahdollisimman monipuolista. Syötä siis lemmikeillesi niin monenlaisia ötököitä kuin suinkin mahdollista. Aina monipuolisuus ei ole kovin helppoa, mutta yritä kaikkesi, sillä se on ehdottomasti sammakoidesi parhaaksi. Kesällä luonnosta löytää kaikenlaista, ja talvella eläviä ötököitä voi ostaa eläinkaupan lisäksi vaikkapa pilkkimiehille tarkoitettuina kärpäsentuokkina ja kastematoina.

Usein hyvä vaihtoehto on pitää yllä itse jonkinlaista ruokaeläinkasvatusta. Itse kasvatetut ruokaeläimet tulevat varmasti ostettuja edullisemmiksi, ja jos kasvatuksen pitää säännöllisenä, voi olla aina varma myös ruokaeläinten saatavuudesta. Joidenkin ruokaeläinten kohdalla saatavuus kaupoista on vielä niin epävarmaa, että oma ruokaeläinviljely on käytännössä pakollista. Niinpä sammakkoeläimen ottajan tulekin usein opetella itse eläimen hoidon lisäksi myös kasvattamaan, tai ainakin hoitamaan erilaisia ruokaeläimiä.

Tässä osiossa on ohjeita joidenkin ruokaeläinten kasvattamiseen ja käsittelyyn. Erilaisia kasvatusmenetelmiä ja reseptejä on olemassa maailmalla vaikka kuinka paljon. Näillä sivuilla esittelemme menetelmiä joita itse käytämme ja jotka olemme käytössä todenneet toimiviksi ja meille sopiviksi. Voi olla etteivät ne sellaisinaan sovi kaikille, mutta ruokaeläinkasvatuksen yleiset periaatteet niistä ainakin selviävät.

Sirkat

Banaanikärpäset
Banaanikärpäsviljelmän perustaminen

Jauhotoukat
(jauhomadot, buffalomadot ja hinkalokuoriaiset)

Pilkkijöiden syöttikärpäset

Siirat

Artemia salina -suolalehtijalkaiset

Säilyke- ja pakasteötökät

Vitamiini-, ja hivenainelisät


© 2006-2009 Niina & Joonas Gustafsson